Постинг
04.10.2014 15:01 -
Питка
Автор: miriana86
Категория: Рецепти
Прочетен: 2236 Коментари: 6 Гласове:
Последна промяна: 13.10.2014 17:10
Прочетен: 2236 Коментари: 6 Гласове:
4
Последна промяна: 13.10.2014 17:10
Тесто по избор за питка или като моето:
4 яйца
250мл прясно мляко
1 кубче мая
1 ч.л. сол
пакетче масло
Брашно колкото поеме за меко и еластично тесто. Когато спре да ми лепне по ръцете/бъркалките и спирам да добавям брашно. Излиза около 1кг.
Яйце за намазване
Сусам за поръсване
Тестото се разделя на 4 еднакви топки, които се разстилат и се намазват с мазнина. Слагат се една върху друга и се нарязват на 8 триъгълника, които се навиват на руло към върха и се поставят в тавата с острото към средата.
След като питката втаса, я намажете с жълтък и поръсете със сусам. Пече се на 180гр до готовност.
Чудесно изглежда! Сигурно поне толкова е и вкусна! Поздрави!
цитирайБлагодаря!
цитирайтесто по избор...Дали ще стане без мая със сода?
цитирайЗдравей! Със сода никога не съм правила питка, но не виждам причина да не стане. Важното е да втаса.
цитирайРазбира се че вкусът ще е друг . Най добре да пишете тестото , какво остава , че по формата е по важна ли ?
цитирайТестото е меко и еластичо, когато брашното спре да ми лепне по ръцете и спирам добавянето му. Ако преценя, че е прекалено меко и не е готово за работа добавям още малко, но да не става твърдо. Брашно тип 500. А оформлението й може да стане с всяко едно тесто за питка. Някои предпочитат тестото с кисело мляко, други с прясно и тн.
цитирай